Ar Drone 2.0

Gledao sam Phantoma, kako ne, teoretski on dođe oko 4 milje, malo više. nije idealan ali je napravljen za gopro. AR Drone je napravljen za igru, što drugo. ima masu igrica koje možeš sa njime igrat. košta sam dve i pol milje. no zasad me koštao skoro ko DJI Phantom

Phantom ima klasičan daljinski i tu nema priče što je bolje. Drone koristi limitirani wifi, ali sa njime letiš upravljajući smartfonom, što je u načelu za niš, osim kad upališ apsolutnu kontrolu, tad upravljaš tiltanjem kako ti paše, i to je ludilo

Svar je upravljanja. Dronu lako skužiš što je naprijed a što straga, ali u visini zaboravi, nemaš tu vizualnu info. Phantom ima dolje ledice, ok, ali kad se više digne opet izgubiš percepciju, garant.

Općenito feeling da ga ti gledaš da misliš kakav će on imati kadar je loš. Letiš na slijepo. Dron ima dve kamere, nisu one idealne ali ih ima. Vizualno ga možeš (teoretski) savršeno pozicionirati tamo gdje želiš, i bit je ta da gledaš smartfon da vidiš što on vidi, odnosno gdje je.

U praksi je to isto nategnuto pitanje, uglavnom se uloviš gledati njega da ne udari u nešto (jasno strah te letiti predaleko još pa ni ne gledaš smartfon. kad uloviš malo feeling, počneš, još se sjećam prvog puta kad sam ga digao na nekih (samo) 15 metara iznad igrališta i pogledao uokolo, hahaha, koja perspektiva

Ono što je Phantom trebao napraviti je da šalje sliku sa GoProa na onoga tko upravlja. e, to bi bio winner da je standardno u paketu. To ni Dron ne može, iako je tome dosta blizu sa dvije vlastite pa se da procijeniti.

Ima jedna bitna stvar kod AR Drona što Phantom nema a to je flip opcija.
😉

najveći problem kod drona što ponekad diže gopro ponekad ne. Zna tvrdoglaviti i držat se nisko da se nemože dignut. Drugi put pak uzleti u nebesa ko da nema ničeg zakačenog.

Igrao sam se na puno načina, no bojim se da sam uza zid ostao. Onda pozicija, pa da ne loviš elise, pa jel bolje da gleda ravno, ili dolje ili između.. ali najproblem je taj da ne kužim jednostavno kako ponekad poludi i sve digne ko iz šuba a onda ponekad neće pa neće.

E sad s tim u vezi bilo koji gimbali i slične stvari koji samo otežavaju priču nemaju rezona da na njih i pomišljam zar ne

i

Inače, dobio sam (polu?) upotrebljivu video snimku iz zraka pod nekoliko uvjeta koje moraš zadovoljiti. Prvo i osnovno kažu balansirane elise što ja sad nemam s obzirom da sam derao s njima nema gdje nisam drugo distribucija težine mu mora biti takva da ga ne muti, zna se desit da poludi jer po originalnoj konfiguraciji on je lakši i da si malo snage za ispraviti, pa još pa još.. Ako se pretjera zna se počet vrtiti, sunovratiti itd. Koliko je tu funkcija u priči a još ga ja dodatno gnjavim.

Treće treba objesiti gopro da nije krut već da nekako amortizira mikrotrešnje što mu rade jello. Vidio sam dosta stvari na netu, malo mislim da bi bilo korektnih. Pokušavao sam i sam, ima načina, no problem je taj da ti se kosi sa nogama koje produžiš, ili izlažeš kameru da ti pada na nju .. itd. Triperove kombinacije.

Četvrto, gopro treba skresati shutter, to sam napravio sa ND 8 filterom, i bolje je.

Peto, dron mora bar neko vrijeme (čitaj par sekundi dovoljnih za kadar) letjeti kontrolirano u nekom smjeru. On na mjestu nemože dati kvalitetan kadar jer i kad ga ne diraš on se repozicionira, dakle radi lagano lijevo desno bez obzira htio ti to ili ne. Kompenzira vjetar itd.

Šesto, ako zapuše bar na drugoj polovki zemlje, dron nesmije letjeti.

Onda imaš još drugih čellenđa kojih sam sa njim prošao. On radi na wifi. Njegov vifi je za klinac, da se praktički na 30 m izgubi. Ode prvo ‘vid’ pa onda i sveopće veza. Srećom nisam nikad letio predaleko da mi se zagubio. Al nakon prvog pokušaja sam skužio da je to za igru samo bez dobrog tjunanja. Onda sam mu nabavio wifi ekstender tako da mu proširim rejnđ. Za koliko, nadam se da neću nikad saznati  jer ću ga tad izgubiti ukratko, bio sam na nekih 40 metara više nisam. Nedosta, al bilo me strah ić više

Za poboljšat prijem trebalo bi dronu pojačati antenu, to bi tada bilo to. Lli tad ga moraš rezat, lemit, i dodati nove težine, ne puno ali ipak. To još nisam radio.

Onda uz taj wifi ekstender sa ekstra jakim antenama (jasno, dokupljene zasebno) nakalemiš ga na neki tripod da ga vineš u zrak, moraš mu dati i struju. Taj moj je u starijoj varijanti koji svi imaju radio na 12V al avaj, noviji koji sam dobio radi na 9V. 12V bi bilo idealno jer imam takvu akku, al na 9 moraš konvertirat. Nisu imali adaptera u čipoteci pa sam radio na način da akku spojiš na konverter u 220V pa onda konverziraš u 9V. Radi, al tramak za nositi.

A na koliko načina sam gopro pokušavao nakalemit na drona da ti ne govorim, od ‘klasika’ kakvih je većina na netu preko spuštanja dole, dizanja gore, pa i sprijeda sa straga kontrategom. Mogu slobodno reći da nitko nije bio ni daleko tako imaginaran kao ja, ali ipak, sve ima svoje negativnosti, i pluseve, jasno, samo najveća je ona što dron ponekad neće to dignut.

Imam super fotke sebe iz zraka, još da uspijem i neš drugo uz to, bilo bi super.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s