Magic Lantern video RAW

Tu i tamo apgrejdam nove RAW module odnosno točnije update na sestopedesetki. Apdejtao sam je upravo zadnjim nakon vec dugo vremena i ima nekih izmjena, al iskreno ne sitnicarim i ne brijem na detalje vec gledam kako snima i koje reze mogu dobit. Al avaj, uvijek isti limit brzine, a ostalo je manje bitno:)

Ono sto me začudilo je da se izgubio kvadrat koji ti pokazuje kadar koji ćeš snimati. Kada mjenjas omjeru formata bitna ti je ta info jer ti rezes dosta lijevo desno gore dolje da postelas maksimalni kontinuirani snimak.

Stvar je čudna i tako nemozes radit, prakticki zbog takvih stvari nastojim čuvati prethodne verzije za svaki slučaj.

Kako sam se malo naljutio, bacio se citati nove threadove od sedmice al sam brzo odustao jer polovit ih je gotovo nemoguce nabrzaka. Nabavio sam jednu CF karticu od 600x pa reko da vidim sto mozemo dobiti. Zadnji put je RAW modul jos koristio silent pictures da radi slike u drugačijem formatu od 650D pa se njima nisam ni igrao. A i ML mi se nije autoloadao vec ga se trebalo paliti na ono firmware update.

Sad ponovio sve, instalirao i bogami sve radi. ML se autoloada, RAW modul radi jedan RAW fajl iz kojeg dobiješ DNGove, i šta je najbolje, kartica mi drži nekih 52Mb/s sto je dovoljno za kontinuiranu snimku maksimalne reze koju izbacuje viewfinder po vertikali kod 7D (1758 mislim) i formata 1:235. na 25fpsa. Supericka.

650d mi zapisuju trenutno max 30Mb/s, neda mi se nabavljat novu Sandisk SD extreme od parsto kn da povuče na teoretskih 40-42mb/s koliko su drugi uspjeli testirat, pogotovo kad bi sad nekom brzom karticom za sedmicu mogao povuc i vise, ako teoretski sedmica vuče do nekih 70-75 MB/s zapisa sto bi bilo sasvim ok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s