Filmski buđet

na njihovoj stranici mi ništa nije jasno. hrabro je pisati cifre, al one su relativne (bar ja tako mislim) a možda nekom i nisu.

u biti na nekom višem nivou oni vjerojatno imaju formiran cjenik unaprijed, iz njega se kreira buđet, a onda vjerojatno optimiziraju troškovima na licu mjesta, no na tome si samo povećavaju potencijalni profit, a ne smanjuju buđetnu vrijednost posla.

čuj, da imaš dobar buđet, uzeo bi i sobaricu i batlera sa sobom, zašto ne, ako je to netko voljan platiti. a i plemstvo se razlikuje od ostale raje po količini bliskih sljedbenika (nazovi tima), pa je i to mjerilo uspješnosti (makar nekom) kad gleda sa strane.

problem je drugi. mi to gledamo sa perspektive malih, sve u jedan likova. možemo se usporedit sa nekim zidarima. možemo mi napraviti zidić, možemo zalit ploču, znamo to sami, možda ponekad uzmemo kojeg radnika više za pripomoć i to je to.

znali bi mi i cijelu kuću sagraditi. znamo osnove, neš bi više ljudi trebalo angažirat za neke stvari itd. cjenovno smo povoljni i rijetko nas tko može tim argumentima pobit.

al investitori nemaju vremena za gubljenje, potreban im je vrhunski rezultat u određenom roku i to mogu i žele platiti. i sad je taj naš majstor pred klijentom, stoji mirno dok ga ovaj pita dal mu može sagraditi kuću, recimo za dva mjeseca. sad on može uzet kramp i počet sam kemijat, može kupit bager i priučit se baratanju, trebat će mu možda duže vrijeme, ušparat će znatno, al će se prebit i investitor će u načelu biti manje zadovoljan. il može postati voditelj gradilišta, redatelj, angažirati ekipu, posložiti je i za sebe osigurat batlera dok ih gleda kako rade pod njegovom ingerencijom. još će biti i bolje plaćen i prije gotov. samo treba cijelu ekipu uigrat i kontrolirat. ako poznaje osnove jer ih je sam radio ima dobre osnove da ga ne vuku za nos.

problem je ako ga pitaju sagradit neboder. to je malo iznad njegovih mogućnosti. ili nije?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s